Deze Karinthische noedels - deegkussentjes gevuld met uitgelekte kwark, aardappel, gembermunt en kervel - zijn het bekendste gerecht uit de Karinthische keuken. Om te voorkomen dat de kussentjes tijdens het koken opengaan, sluiten ze de randjes (krendeln) met een sierrandje. Grappig: een gezegde in Karinthië luidt: "A Madl, des net krendeln konn, des kriagt kann Monn". Oftewel als een meisje niet kan 'krendeln', raakt nooit aan de man. De noedels worden geserveerd met beurre noisette (bruine boter) of uitgebakken spekblokjes.
Proef eens de specialiteit 'Kärntner Låxn', een meerforel die sinds enkele jaren weer met succes wordt gekweekt. Deze en andere verfijnde visgerechten zijn niet meer weg te denken uit de Karinthische Alpen-Adria-keuken. De inheemse zalmforellen, forellen, 'Kärntner Låxn', Donauzalmen, meerforellen, karpers en rivierkreeftjes smaken het beste op een van de vele zonnige terrassen aan de meren van Karinthië. De gemeente Feld am See organiseert 's zomers zelfs een speciaal visfestival.
Deze lekkernij - Gubbana in het Italiaans, Pohaca in het Sloveens en Reindling in het Karinthisch - is een tulband van gistdeeg met suiker, rozijnen en kaneel. De naam komt van de gietijzeren 'Rein', waar ze het opgerolde deeg in bakken. Voordat de Reindling de oven in gaat, gaat er gesmolten boter en suiker overheen. Dat zorgt voor een glanzend, zoet, knapperig laagje. Reindling wordt geserveerd bij het ontbijt of een kopje koffie. Vooral populair met Pasen en op Kirchtag.
Van april t/m juni is het in Karinthië genieten geblazen voor aspergeliefhebbers. In de Kammerhof en bij Spargelhof Sternath in het Lavanttal worden 's morgens vroeg de asperges gestoken en meteen aan de restaurants of winkels geleverd. En als het om creatieve aspergegerechten gaat, zijn de Karinthische koks ware meesters!
Een eersteklas 'Kärntner Brettljause' bevat alles wat goed en zelfgemaakt is: gekookte of gerookte ham, gerookt of aan de lucht gedroogd spek, kaas, gekruide kwark, smeerworst, gerookte worst, salami en de typische Karinthische droge worst. Afhankelijk van het seizoen serveren ze er lokale lekkernijen bij zoals salami uit het Jauntal, Gailtaler almkaas of Gailtaler en Gurktaler spek. Als 'toetje' volgt er vaak een glaasje Zirbenschnaps of vruchtenbrandewijn. Goed voor de spijsvertering.
Een smakelijke en voedzame rundersoep van verschillende soorten vlees en groenten, afgemaakt met room, eieren, kruiden en saffraan. Afhankelijk van de regio, het dal en de familie kunnen de ingrediënten afwijken. Dat zorgt ervoor dat deze pittige, gele soep overal in Karinthië net even anders smaakt. De soep wordt wel standaard geserveerd met de zoete Karinthische Reindling. De Kirchtagssuppe staat volgens de traditie op tafel tijdens de zogenaamde 'Kirchtagen', bruiloften en grote familiefeesten.
Pasen staat in Karinthië bol van de rituelen en culinaire tradities. Op paaszaterdag of de ochtend van paaszondag smullen ze er met familie en vrienden van de eerder in de kerk gewijde paaslunch. Deze bestaat uit heerlijke gerookte ham, gekookte rundertong, mierikswortel, eieren, gerookte worstjes en Reindling (gistdeeg gevuld met kaneel, suiker en rozijnen). Afhankelijk van de regio serveren ze er ook 'gevulde boter' met maanzaad, honing, rozijnen en 'Eierkren' bij, een mix van eieren, mierikswortel, azijn en olie.
Lokale drankjes passen heet goed bij als dat lekkers uit de Karinthische keuken. En keuze genoeg! Naast een goed glas bier van de in heel Oostenrijk bekende brouwerijen Villacher, Schleppe en Hirter, zijn ook de biertjes van kleinere brouwerijen zoals Loncium, Wimitzbräu en Breznik het proeven waard. Voor wie het diner graag wil afsluiten met een lekker borreltje zijn de smakelijke producten van de regionale distilleerderijen Pfau Brand, Spendel Schnaps en Edeldestillerie Weber een aanrader.
Liever een glas wijn? De wijnbouw is in Karinthië flink in opmars. Hoewel in de middeleeuwen al wijn werd gemaakt, raakte deze traditie in de jaren zeventig in de vergetelheid. Nu wordt er op ruim 130 hectare wijndruiven verbouwd; voornamelijk voor witte wijn. Bekende wijnmakerijen in Karinthië zijn bijvoorbeeld Weingut Burg Taggenbrunn (met 40 hectare de grootste), Domäne Lilienberg (10 hectare), Weingut Karnburg, Trippelgut en Vinum Virunum.